Start-PM Katrineholm Barntriathlon 2018

Varmt välkommen till Katrineholm Barntriathlon - vad kul att du har anmält dig! Läs igenom detta start-PM tillsammans med dina föräldrar så att du är väl förberedd inför ditt lopp.

Först av allt, de viktigaste reglerna:

För barnen: Ha kul! Var rädd och dig själv och dina medtävlare! (Lite mer regler kommer senare i PM:et)

För föräldrar: Tävlingen är på lek, det viktigaste är att barnen har roligt - heja fram alla barn!

Praktiska detaljer:

  • Hitta hit: Lättast är att knappa in Djulöbadets Camping och Stugby på gps:en så kommer ni raka vägen till tävlingsplatsen. Campingen ligger ett par km söder om Katrineholm och det är skyltat både från väg 52 och väg 55/56.
  • Parkering: Finns vid tävlingsplatsen precis vid växlingsområdet, denna parkering är avstängd för övriga trafikanter. Vill du lämna området med bil innan tävlingen är slut kan du få vänta en liten stund för att slussas ut mellan klasserna.
  • Toalett och omklädning: toaletter samt enklare omklädningsrum finns precis intill växlingsområdet. Dusch finns på campingen mot en kostnad på 10 kr som betalas i campingens reception.
  • Fika och mat: precis vid växlingsområdet finns strandcafé som säljer fika och enklare mat, öppnar ca 10.00. Några hundra meter bort finns Djulö Herrgård som har ett fint glasscafé och servering, öppnar 11.00.
  • Sjukvård: det finns tillgång till förbandsutrustning samt funktionärer som kan bistå med omplåstring.

Nummerlappar: Hämtas på dansbanan från klockan 8.00, du får ett kuvert med nummerlapp, badmössa och två klisterlappar med ditt startnummer på. Klisterlapparna fäster du en på hjälmen och en på cykeln på synligt ställe. Badmössan ska du ha på dig under simningen. Nummerlappen ska du ha på dig under cyklingen och löpningen, den ska sitta bak på ryggen när du cyklar och fram på magen när du springer. Lättast är att fästa den på ett resårband du kan ha runt midjan så du bara kan vrida runt den när du växlar mellan cykel och löpning. Det finns resårband att få vid nummerlappsutlämningen för den som önskar.

Incheckning: Från klockan 8.30 är incheckning till växlingsområdet öppen. När du checkar in ska du ha nummerlappen synlig, ha cykeln med dig och hjälmen på huvudet med knäppt hakband. Funktionärerna vid incheckningen kommer att kontrollera cykelns broms/bromsar, att hjälmen sitter bra på huvudet samt att du har satt dit klisterlapparna med ditt startnummer. De kommer också att kontrollera utväxlingen på din cykel. Vi vill att alla cyklar är incheckade senast kl 10.00 (gäller ej knattar).

Förslag på klädsel under loppet: Det är besvärligt att byta alla kläder efter simningen, försök hitta något du kan simma i och sedan eventuellt komplettera med något extra plagg för cykel och löpning. Du kan till exempel köra hela tävlingen i korta tights/cykelbyxor och sporttop eller simma i baddräkt/badbyxor och ta på en t-shirt eller ett linne innan du börjar cykla. Det är inte tillåtet att cykla och springa med bar överkropp så om du väljer att simma i bara badbyxor måste du ta på något mer innan du går ut på cyklingen. Det är tillåtet att köra hela loppet i baddräkt.

Tidsschema:

8.00: Nummerlappsutdelning öppnar

8.30: Växlingsområdet öppnar för incheckning av cyklar

8.30-9.30: cykelbanan öppen för provcykling

8.45: möjlighet till provcykling av banan tillsammans med funktionär, en grupp för 4 km-banan och en grupp för 2,5 km-banan. Det är helt frivilligt att provköra banan, det kommer att finnas gott om funktionärer som visar vägen under tävlingen.

9.45: preracemöte/genomgång (ca 15 min) i växlingsområdet för alla klasser utom knatteklass. För de första klasserna är det bra att komma ombytt och klar till genomgången så det inte blir stressigt till starten sen. Det är bra om du har checkat in din cykel innan mötet startar.

10.00: Invigning av tävlingen med nationalsången som sjungs av Tove Ström

OBS! Starttiderna kan komma att justeras något, dock sker första start inte tidigare än 10.15. Om det är fortsatt väldigt få deltagare i 14-15 år kan de komma att starta samtidigt som 12-13 år, om detta är fallet så kommer båda dessa klasser att starta kl 10.30 och därefter sker följande starter enligt ordinarie tidsschema.

10.15: start 14-15 år

10.45: start 12-13 år

11.00: start 9-11 år

11.15 start 8 år och yngre

11.30: start TriSpecial.

Ca 12.00 (när alla är i mål): prisutdelning (alla får pris), utcheckning av cyklar samt incheckning av cyklar knatteklass.

Ca 12.30: samling knatteklass, kort genomgång

Ca 12.45: start knattar

Direkt när alla knattar är i mål: prisutdelning (alla får pris)

Simningen: Under simmomentet ska du ha på dig badmössan du fått i ditt startkuvert. Var på plats vid simstart senast 5 min innan start, du blir då avprickad av funktionär och får därefter inte lämna startområdet - detta är för att vi ska ha koll på exakt hur många barn vi släpper ner i vattnet vid start och är en säkerhetsfråga. Simningen sker i vänstervarv, du ska alltså ha bojarna på din vänstra sida. Vi har funktionärer i vattnet, både i båt och simmande funktionärer med livbojar. Känner du dig osäker får du gärna ha med dig en egen vuxen som sällskap under simningen.

Växling simning - cykel: när du kommer upp ur vattnet springer du upp till växlingsområdet. Vi vill gärna undvika föräldrar i växlingsområdet (gäller inte knatteklass och TriSpecial) då risken är att man råkar vara i vägen för deltagarna. Vi kommer att ha gott om funktionärer i växlingsområdet som kan hjälpa barnen att lyfta ner och hänga upp cyklar samt påminna om regler. Känner ni dock att er närvaro är en förutsättning för att ert barn ska känna sig tryggt och ha roligt så går det bra, försök att hålla er i bakgrunden så gott det går. Låt gärna barnen träna på att ta på/av cykelhjälm och skor innan tävlingen. Ett tips är att skaffa elastisk snabbsnörning till skorna för att slippa sitta och knyta skor vid växling.

Man måste ta på sig hjälmen och knäppa hakbandet innan man får hantera cykeln, så börja med det när du kommer till din plats. Ta på skor och nummerlapp (ska sitta på ryggen), lyft ner cykeln (det finns hjälp att få) och led ut cykeln ur växlingsområdet.

Cykling: Man får inte cykla i växlingsområdet, led cykeln till du kommer till markering där du får kliva på (det finns funktionärer som talar om när du är på rätt plats). Håll till höger på cyklingen och håll avstånd till dina medtävlare. Kommer du ikapp så cykla om, cykla då om på vänster sida. Cykelbanan är avstängd för trafik och det finns funktionärer som ser till att du cyklar rätt väg och som visar när du ska vända. Alla utom klass 14-15 år cyklar ett varv på respektive bana (knattar cyklar ca 500 meter, 8 år och yngre samt TriSpecial cyklar 2,5 km och 9-13 år cyklar 4 km), de äldsta cyklar 2 varv på 4 km-banan. När du kommer tillbaka från cyklingen kliver du av cykeln före samma markering som du klev på vid och leder cykeln in i växlingsområdet.

Växling cykel - löpning: Eftersom man inte får hantera cykeln utan hjälm ska du hänga tillbaka cykeln innan du tar av hjälmen. Behöver du hjälp att hitta din plats och hänga upp cykeln finns det funktionärer som hjälper dig. Ta sen av hjälmen och häng den på cykeln eller lägg den försiktigt på marken - det är viktigt att vara rädd om cykelhjälmar så att de skyddar huvudet även nästa gång du ska cykla. Vrid runt nummerlappen så den hamnar på magen och spring ut ur växlingsområdet mot löparbanan.

Löpning: Löpningen går inne på campingen och är en varvbana med vändpunkt, du springer alltså samma väg ut och tillbaka Vid vändpunkt får man ett varvband runt handleden vid varje varvning för att lättare kunna hålla reda på hur långt man ska springa. Du måste ta emot varvband även om du tycker att du har koll på varven, de är ett sätt för funktionärerna i mål att se att du sprungit rätt antal varv. Ett varv är 500 meter.

  • Knattar: springer raka vägen från växlingsområdet in i mål, inget varv på campingen.
  • 8 år och yngre samt TriSpecial: 1 varv på campingen = 1 varvband
  • 9-11 år: 2 varv på campingen = 2 varvband
  • 12-13 år: 3 varv på campingen = 3 varvband
  • 14-15 år: 4 varv på campingen = 4 varvband

Löpbanan är markerad med pilar på marken samt stolpar och plastband. Det finns funktionärer som visar vägen. När du sprungit rätt antal varv är du välkommen in i mål!

Målgång och efter tävlingen: I mål får du frukt, dryck och medalj. Känn dig glad och stolt, du har genomfört ett triathlon! När alla gått i mål (ca 12.00) har vi prisutdelning där alla får pris. Därefter kan man checka ut sin cykel, knattarna får då checka in. Stanna gärna och titta på de allra minsta. När knattarna genomfört sitt lopp är det prisutdelning även för dem.  

Ett arrangemang av Julita Triathlon
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång