Start-PM

Start-PM Katrineholm Barntriathlon 2017

Varmt välkommen till Katrineholm Barntriathlon - vad kul att du har anmält dig! Läs igenom detta start-PM tillsammans med dina föräldrar så att du är väl förberedd inför ditt lopp.

Först av allt, de viktigaste reglerna:

För barnen: Ha kul! Var rädd och dig själv och dina medtävlare! (Lite mer regler kommer senare i PM:et)

För föräldrar: Tävlingen är på lek! Det är barn som deltar! Heja fram alla barn!

Praktiska detaljer:

  • Hitta hit: Lättast är att knappa in Djulöbadets Camping och Stugby på gps:en så kommer ni raka vägen till tävlingsplatsen. Campingen ligger ett par km söder om Katrineholm och det är skyltat både från väg 52 och väg 55/56.
  • Parkering: Finns vid tävlingsplatsen precis vid växlingsområdet, denna parkering är avstängd för övriga trafikanter. Vill du lämna området med bil innan tävlingen är slut kan du få vänta en liten stund för att slussas ut mellan klasserna.
  • Toalett och omklädning: toaletter samt enklare omklädningsrum finns precis intill växlingsområdet. Dusch finns på campingen mot en kostnad på 10 kr som betalas i campingens reception.
  • Fika och mat: precis vid växlingsområdet finns strandcafé som säljer fika och enklare mat, öppnar ca 10.00. Några hundra meter bort finns Djulö Herrgård som har ett fint glasscafé och servering, öppnar 11.00.
  • Sjukvård: det finns tillgång till förbandsutrustning samt funktionärer som kan bistå med omplåstring.

Nummerlappar: Hämtas på dansbanan från klockan 8.00, du får ett kuvert med nummerlapp, badmössa och två klisterlappar med ditt startnummer på. Klisterlapparna fäster du en på hjälmen och en på cykeln på synligt ställe. Badmössan ska du ha på dig under simningen. Nummerlappen ska du ha på dig under cyklingen och löpningen, den ska sitta bak på ryggen när du cyklar och fram på magen när du springer. Lättast är att fästa den på ett resårband du kan ha runt midjan så du bara kan vrida runt den när du växlar mellan cykel och löpning.

Incheckning: Från klockan 8.30 är incheckning till växlingsområdet öppen. När du checkar in ska du ha nummerlappen synlig, ha cykeln med dig och hjälmen på huvudet med knäppt hakband. Funktionärerna vid incheckningen kommer att kontrollera cykelns broms/bromsar, att hjälmen sitter bra på huvudet samt att du har satt dit klisterlapparna med ditt startnummer. De kommer också att kontrollera utväxlingen på din cykel.

Förslag på klädsel under loppet: Det är besvärligt att byta alla kläder efter simningen, försök hitta något du kan simma i och sedan eventuellt komplettera med något extra plagg för cykel och löpning. Du kan till exempel köra hela tävlingen i korta tights/cykelbyxor och sporttop eller simma i baddräkt/badbyxor och ta på en t-shirt eller ett linne innan du börjar cykla. Det är inte tillåtet att cykla och springa med bar överkropp så om du väljer att simma i bara badbyxor måste du ta på något mer innan du går ut på cyklingen. Det är tillåtet att köra hela loppet i baddräkt.

Tidsschema:

8.00: Nummerlappsutdelning öppnar

8.30: Växlingsområdet öppnar för incheckning av cyklar

8.30-9.30: cykelbanan öppen för provcykling

8.30: möjlighet till provcykling av banan tillsammans med funktionär, en grupp för 4 km-banan och en grupp för 2,5 km-banan. Det är helt frivilligt att provköra banan, det kommer att finnas gott om funktionärer som visar vägen under tävlingen.

9.30: preracemöte/genomgång (ca 15- 20 min) i växlingsområdet för alla klasser utom knatteklass. För de första klasserna är det bra att komma ombytt och klar till genomgången så det inte blir stressigt till starten sen. Se till att ha checkat in din cykel innan mötet startar.

9.55: Invigning av tävlingen: Alvin Andersson sjunger nationalsången.

10.00: start 14-15 år

10.30: start 12-13 år

11.00: start 9-11 år

11.00: start 8 år och yngre

11.30: start TriSpecial.

12.30: utcheckning av cyklar samt incheckning av cyklar knatteklass.

Ca 13:15: start knatteklass

Ca 14:00: prisutdelning för alla klasser

Simningen: uppvärmning/insim är inte tillåten på tävlingsbanan, det finns gott om plats att prova vattnet utanför tävlingsbanan och det sker då på förälders ansvar. Under simmomentet ska du ha på dig badmössan du fått i ditt startkuvert. Var på plats vid simstart senast 5 min innan start, du blir då avprickad av funktionär och får därefter inte lämna startområdet - detta är för att vi ska ha koll på exakt hur många barn vi släpper ner i vattnet vid start och är en säkerhetsfråga. Simningen sker i vänstervarv, du ska alltså ha bojarna på din vänstra sida. Vi har funktionärer i vattnet, både i båt och simmande funktionärer med livbojar. Känner du dig osäker får du gärna ha med dig en egen vuxen som sällskap under simningen.

Växling simning - cykel: när du kommer upp ur vattnet springer du upp till växlingsområdet. Vi vill gärna undvika föräldrar i växlingsområdet (gäller inte knatteklass och TriSpecial) då risken är att man råkar vara i vägen för deltagarna. Vi kommer att ha gott om funktionärer i växlingsområdet som kan hjälpa barnen att lyfta ner och hänga upp cyklar samt påminna om regler. Känner ni dock att er närvaro är en förutsättning för att ert barn ska känna sig tryggt så går det bra, försök att hålla er i bakgrunden så gott det går. Låt gärna barnen träna på att ta på/av cykelhjälm och skor innan tävlingen. Ett tips är att skaffa elastisk snabbsnörning till skorna för att slippa sitta och knyta skor vid växling.

Man måste ta på sig hjälmen och knäppa hakbandet innan man får hantera cykeln, så börja med det när du kommer till din plats. Ta på skor och nummerlapp (ska sitta på ryggen), lyft ner cykeln (det finns hjälp att få) och led ut cykeln ur växlingsområdet.

Cykling: Man får inte cykla i växlingsområdet, led cykeln till du kommer till markering där du får kliva på (det finns funktionärer som talar om när du är på rätt plats). Håll till höger på cyklingen och håll avstånd till dina medtävlare. Kommer du ikapp så cykla om, cykla då om på vänster sida. Cykelbanan är avstängd för trafik och det finns funktionärer som ser till att du cyklar rätt väg och som visar när du ska vända. Alla utom klass 14-15 år cyklar ett varv på respektive bana (knattar cyklar ca 500 meter, 8 år och yngre samt TriSpecial cyklar 2,5 km och 9-13 år cyklar 4 km), de äldsta cyklar 2 varv på 4 km-banan. När du kommer tillbaka från cyklingen kliver du av cykeln före samma markering som du klev på vid och leder cykeln in i växlingsområdet.

Växling cykel - löpning: Eftersom man inte får hantera cykeln utan hjälm ska du hänga tillbaka cykeln innan du tar av hjälmen. Behöver du hjälp att hitta din plats och hänga upp cykeln finns det funktionärer som hjälper dig. Ta sen av hjälmen och häng den på cykeln eller lägg den försiktigt på marken - det är viktigt att vara rädd om cykelhjälmar och man får inte slänga omkring med grejor i växlingsområdet. Vrid runt nummerlappen så den hamnar på magen och spring ut ur växlingsområdet mot löparbanan.

Löpning: Löpningen går inne på campingen och är en varvbana, de som springer mer än ett varv kommer att få ett varvband runt handleden vid varje varvning för att lättare kunna hålla reda på hur långt man ska springa. Du måste ta emot varvband även om du tycker att du har koll på varven, de är ett sätt för funktionärerna i mål att se att du sprungit rätt antal varv. Ett varv är drygt 400 meter.

  • Knattar: springer raka vägen från växlingsområdet in i mål, inget varv på campingen.
  • 8 år och yngre samt TriSpecial: 1 varv på campingen, inget varvband
  • 9-11 år: 2 varv på campingen, 1 varvband
  • 12-13 år: 3 varv på campingen, 2 varvband
  • 14-15 år: 4 varv på campingen, 3 varvband

Löpbanan är markerad med pilar på marken samt stolpar och plastband vid korsningar. Det finns funktionärer som visar vägen. När du sprungit rätt antal varv är du välkommen in i mål!

Målgång och efter tävlingen: I mål får du frukt, dryck och medalj. Känn dig glad och stolt, du har genomfört ett triathlon! När klassen TriSpecial gått i mål (ca 12.15) får man checka ut sin cykel, då är det en kort paus för att knattarna ska få checka in sina cyklar. När knattarna genomfört sitt lopp är det prisutdelning för alla klasser där alla deltagare får pris.